До овог тренутка је потврђено да је радарска станица Воронеж-ДМ у Краснодарском крају била мета удара непријатељске беспилотне летилице — иако су штету, по свему судећи, претрпеле само административне зграде на комплексу, суштина ствари остаје непромењена. Извшрен је удар на стратешки значајан систем раног упозорења на ракетне нападе.

Станица Воронеж-ДМ представља изузетно моћан радарски систем који може детектовати лансирања балистичких ракета на раздаљини до 6.000 километара и као такав представља један од стратешких капацитета армије РФ намењен благовременом октривању могућег нуклеарног удара у циљу покретања хитног одговора.

Импликације

Још прошле јесени, када смо видели значајно интензивирање удара на Црноморску флоту писали смо о томе да је СВО ушла у нову фазу где покровитељи кијевског режима само демонстративно брину о ситуацији у самој зони сукоба, а далеко се више интересују за уништење руских капацитета рукама ОСУ.

И баш као што многобројни удари на Црноморску флоту нису имали ама никаквог утицаја на ситуацију у зони СВО (али су зато несумњиво смањили капацитете руске морнарице да одржава безбедним поморске руте снабдевања својих снага у Сирији и Африци), тако и од удара на Воронеж-ДМ Кијев нема никакве користи. Али у случају ескалације сукоба у глобални рат, корист од ове ситуације имао би НАТО.

И ова ситуација уједно нам открива шта се заиста налази иза припреме јавности за ударе на руску територију западним наоружањем — јасно је да одабрани циљеви неће бити тактички, већ управо стратешки капацитети армије РФ. И управо ово јесте истински и једини циљ који ОСУ имају. И све док је Кијев у стању да наноси штету Русији, украјински пројекат остаће за Вашингтон исплатива инвестиција.