Врло интересантна вест појавила се у западним медијима — чини се да су морнарице Тајвана и САД учествовале у заједничкој војној вежби која то није. Збуњујуће? Уопште не — како наводе западни извори, војни бродови две морнарице су се срели потпуно случајно и спонтано учествовали у заједничким маневрима. Тако да, Пекинг нема зашто да брине — принцип једне Кине није нарушен. Осим можда случајно.

Позадина догађаја

Остављајући по страни чињеницу да ово објашњење представља готово комичан изговор, чак и по стандардима западних медија, можемо се фокусирати на питање шта тачно значи овај догађај — по свему судећи, ”случајна” војна вежба повезана је са скорашњом инаугурацијом победника председничких избора на Тајвану, радикално прозападног сепаратисте Вилијама Лаиа.

Званични Пекинг не скрива своју негативну реакцију на победу кандидате Демократске напредне странке Тајвана и у складу с тим, бројни аналитичари и са Истока и са Запада очекивали су интензивирање деловања Народноослободилачке армије Кине у данима око инаугурације. И сви су изгледи да је Вашингтон морао да пружи неку врсту уверењеа својој марионети.

Истовремено, имајући на уму иначе високе тензије у региону које ће неминовно порасти са доласком Лаиа на власти, Пентагон је одлучио да не провоцира Кину у овом тренутку и спроведе војне вежбе у тајности. Ово, међутим, није прошло незапажено у Пекингу, те су медији брзо изашли у јавност са ”званичном” верзијом догађаја у који тешко да ико може веровати.

За сада, одговор Кине веома је креативан и у складу са претходним сличним корацима — након што је ”случајна” војна вежба откривена, кинеска морнарица је на отворено море поставила неколико макета америчких разарача и демонстративно их потопила у склопу сопствене случајне војне вежбе. Са случајно одабраним циљевима, разуме се.