Почиње нова фаза битке за Авдејевку;
одступање ОСУ под Артјомовском

Артјомовски правац

Током јучерашњег дана, жестоке борбе наставиле су се под Артјомовском где је украјинска команда донела одлуку о повлачењу са територије приближне површине од 3,27 квадратних километара између Боградновке и Хромова.

Извори са терена такође јављају о тактичким успесима руских снага на прилазу Красном (Ивановском).

Према мишљењу неких аналитичара, армија РФ покушаће да избије на источну обалу канала Северски Доњец – Донбас где може успуставити нову одбрамбену линију, или пак одлучити да покрене офанзиву на Часов Јар што би у средњој перспективи отворило пролаз ка Славјанску, Краматорску, Дружковки и Константиновки.

Битка за Авдејевку

Како јавља низ извора и потврђује више руских аналитичара, отпочела је нова фаза битке за Авдејевку — руске снаге кренуле су у моћу офанзиву из правца индустријске зоне ка стамбеном блоку Химик, тежећи да одсеку југозападни део Авдејевке од главног дела гарнизона ОСУ у централним и северним регионима.

Руске снаге такође су обновиле офанзивна дејства из Оптиног у правцу линије Северно – Тоњенко, са коначним циљем избијања на линију Степово – Бердичи, северозападно од града.

Уколико ова замисао руске команде буде остварена, то ће значити да ће непријатељске снаге унутар Авдејевке бити подељене, а сам град биће физички опкољен што чини његово ослобођење само питањем времена — ипак, пред армијом РФ у овом погледу предстоји сложен задатак који не треба потценити.

Линија Сватово – Кременаја

Жестоке борбе настављају се на линији Сватово – Кременаја у ширем рејону насељеног пункта Лиман.

Руске снаге извршиле су успешан удар на позиције ОСУ у рејону Григоровке, напредујући из правца Сребрјанске шуме и заузимајући неколико непријатељских позиција на прилазу насељеном пункту.

У ишчекивању обнављања борбених дејстава на линији Макејевка – Невско, украјинска команда започела је са пребацивањем појачања.

Ваздушни удари

Током дана, руске ракетне снаге извршиле су неколико удара на Криви Рог Дњепорпетровске области.

У вечерњим сатима, на мети руских ударних дронова Герањ нашла се лучка инфраструктура Одеске области, као и за сада непознати циљеви на северу Одесе.

Истовремено, већа група руских БПЛ кретала се изнад Виницке, Хмељницке и Кировоградске области у, како се чини, још једној мисији откривања непријатељске ПВО.