Ретко који регион је толико ефикасан у представљању правог лица западне демократије као што је то Балтик — и нови пример долази из Естоније чији је парламент огромном већином гласова усвојио предлог закона о званичној осуди Руске Православне Цркве.

Према тексту документа, РПЦ се осуђује за ”оправдавање инвазије на Украјину” и пред естонским законодавством се смешта у категорију ”инстурмената подршке руској агресији”. Иако даљи кораци у овом тренутку нису обавезујући, у тексту се локалне православне Цркве позивају да самостално процене претњу непријатељског утицаја и након тога предузму кораке у циљу пресецања свих контаката са Московским Патријархатом.

Позадина догађаја

До овог тренутка није тајна да је Православље приоритетна мета у хибридном рату колективног Запада не само против Русије него против саме идеје националног идентитета, аутентичности и суверенитета изван оквира хегемоније Вашингтона — примере овога проналазимо широм православног света, од украјинске расколничке ПЦУ, преко покушаја превођења молдавских Цркава под окриље румунске Бесарабијске митрополије, до стварања расколничке структуре на територији Црне Горе.

И потез Талина на првом месту представља наставак овог рата против канонских православних Цркава и покушаја њихове замене било новоформираним, расколничким и непризнатим псеудоцрквеним структурама, било оним канонским црквама које се налазе под директним утицајем и контролом Запада.

У Естонији, међутим, ово има још једну димензију — са готово 23% рускојезичног становништва од чега велкику већину сачињавају етнички Руси, а приметну мањину Белоруси, борба против РПЦ за Талин постаје значајан механизам притиска на ову ”неподобну” популацију. И овде, ради се само о наставку политике коју видимо широм Балтика, а која се темељи на дубоко фашистичкој идеји — да рускојезично становништво мора или раскинути све везе са матицом, или се вратити у исту.