Потврђено ослобођење Кисловке — руске снаге прошириле зону контролу на купјанском правцу и настављају да напредују у смеру Петропаволвке; Појављују се обриси новог тактичког правца армије РФ — могући покушај пробоја из рејона Кљешејевке и Ивановског ка северној периферији Торецка; Руске снаге пробиле се у центар Нетајловог, али биле приморане да одступе из већег дела Невељског

Купјански правац

Током јучерашњег дана појавили су се и први снимци са средстава објективне контроле који су потврдили руску контролу над читавом територијом Кисловке, као и над делом територије западно од града — са контролом над овим насељеним пунктом, као и суседном Котљаровком, армија РФ успоставила је положаје на стратешки значајним узвишењима што ће знатно олакшати напредак ка Купјанску преко Петропавловке.

Војници руских јединица који су учествовали у коначном јуришу на Кисловку такође су пренели интересантно запажање — иако су према свим званичним информацијама последњу таку одбране у сеоској школи држали припадници територијалне одбране, током борби се показало да се заправо ради о изузетно добро обученим професионалним војницима који су били у потпуности опремљени по НАТО стандардима.

Ова чињеница указује на то да, по свему судећи, украјинска команда у резерви држи додатне снаге чије постојање покушава да прикрије њиховим маскирањем под територијалну одбрану. И ово само потврђује тезу да је кијевски режим постао изузетно ефикасан у преувеличавању својих губитака.

Артјомовски правац

Док се борбе за Часов Јар одвијају несмањеним интензитетом, али и без значајних промена зона територијалне контроле, на терену се појавио нови могући тактички правац руске офанзице — из правца Ивановског и Кљешејевке ка југу, односно у смеру Торецка.

Током јучерашњег дана, руске снаге оствариле су одређене тактичке успехе југоисточно од Кљешејевке, и постоје назнаке да ће се офанзива овде наставити — овај правац напредовања постао је значајан са значајним успесима северно од Авдејевке који су отворили пут армији РФ ка Константиновки са циљем опкољавања снага ОСУ у Торецку и суседном Њујорку.

С тим на уму, избијање на северну периферију Торецка из правца Ивановског могло би одиграти кључну улогу у реализацији овог плана будући да би се у том случају обруч око непријатељских снага сужавао са две стране истовремено.

Ипак, перспективе оваквог деловања остају под знаком питања у светлу непријатељске контроле над низом узвишења северозападно од Кљешејевке која знатно отежавају било какве маневре у околној низини.

Авдејевски/доњецки правац

Јужно од Авдејевке, руске снаге пробиле су се у сам центар Нетајловог где се, према последњим информацијама, воде жестоке борбе у рејону сеоске школе. Ипак, пробој непријатељске одбране на овој тачки врло лако може довести до потпуног колапса постојећег система утврђења ОСУ и преласка насељеног пункта под руско контролу.

С друге стране, у једном од многих противудара широм авдејевског правца које је непријатељ започео јуче, руске снаге биле су потиснуте из већег дела Невељског, задржавајући присуство на крајњем југоистоку села.

Овај развој догађаја, иако не критичан, далеко је од идеалног будући да он отвара могућност за ударе на руске логистичке линије које пролазе кроз Првомајско, али и означава практичну деблокаду снага ОСУ које су током претходних недеља биле практично одсечене у џепу између Првомајског и Невељског.