Коментаришући позиве Париза и Брисела да изврши притисак на Русију у циљу окончања сукоба на територији бивше Украјине, кинески лидер Си Ђинпинг дипломатски је поручио да ће Кина подржати резултате оне међународне мировне конференције коју ће признати и Русија и Украјина.

Позадина изјаве

Иза ове формулације налази се више од онога што се на први поглед може чинити просто неутралношћу или само дипломатском пристојношћу — на овај начин кинески лидер практично одбацује демонстративне конференције које су још од 2022 организовали Кијев и његови покровитељи, подржавајући тако став Москве да се преговори о Украјини не могу водити без Русије.

И на овај начин, Пекинг је још једном јасно заузео став у погледу текућег сукоба — једнострана решења у корист интереса Запада нису прихватљива и криза не може бити решена без уважавања легитимних интереса Русије.

А у ком тренутку, у ком облику, са којом ситуацијом на терену — али и са којим представницима Украјине — ће до одржавања обострано признате конференције доћи Пекинг оставља изван сфере свог утицаја.