Раније данас, у медијима се појавила информација да је Министарство унутрашњих послова РФ расписало потерницу за украјинским квази-председником Володимиром Зеленским који се, према информацијама објављеним на званичним ресурсима, у Русији сада суочава са кривичним поступком по за сада непрецизираном члану кривичног законика.

Позадина догађаја

Овај корак, иако представља само формалност, не треба потцењивати будући да се ради о још једној потврди тезе о којој смо писали више пута — да у сада већ веома блиској будућности, а у вези са како терористичким нападом на Крокус Сити Хол, тако и међународно-правним окончањем сваког легитимитета кијевског режима 21. маја, можемо очекивати својеврсно проширење СВО у правно-политичкој сфери.

По свему суредћи, Русија ће иступити пред међународну јавност са доказним материјалом који указује на директну умешаност највиших званичника кијевског режима у финансирање и реализацију терористичких напада — захтев за изручење конкретних појединаца, додуше, изузимајући Зеленског, већ је предат Кијеву — истовремено заузимајући позицију да након 21. маја ни један званичник Кијева није легитиман, и сходно томе, није заштићен дипломатским имунитетом.

И како видимо, уколико је Зеленски био изузет из овог процеса, вероватно услед чињенице да је упркос свему и даље формално био у улози начелно изабраног председника, то више није случај — Москва у правном смислу припрема терен за промену правно-политичког приступа Кијеву и ово је нешто што ће несумњиво бити значајно и интересантно за испратити у наредним месецима.

С тим на уму, можда управо због ових чињеница западни медији и до јуче анонимни представници кијевског режима поново говоре о неопходности обнове преговорног процеса — овде се, очигледно, ради о својеврсној замци за Русију, будући да би прихватање преговора са актуелним кијевским елитама значило и неопходност прихватања њиховог легитимитета у својству представника државе.