У овом тренутку, у арктичким водама Северног и Норвешког мора одржавају се морнаричке вежбе НАТО под називом Dynamic Mangoose у којима учествује 12 бородова, 3 подморнице и 20 авиона и хеликоптера при чему огромну већину ових снага сачињавају јединице САД и Норвешке.

Иако се ради о редовној вежби која се одржава сваке године, тренутни раст војно-политичких тензија у арктичком региону довео је до повећаног интересовања међународне јавности за ову вежбу, а томе можемо придодати и очигледни сценарио — блокаду северног морског пута.

Шта је северни морски пут?

Северни морски пут представља стратешки инфраструктурни пројекат Русије који подразумева изградњу неопходних приобалних објеката, али и флоте ледоломаца који ће омогућити кретање трговачких бродова из Азије у западну Европу кроз мора Северног леденог океана која се већински налазе у ексклузивној економској зони РФ.

Успешна реализација овог пројекта значила би значајно скраћивање времена путовања комерцијалних бродова и формирање нове перспективне трговачко-логистичке руте која би повезала Азију и Европу кроз руске територијалне воде. И с тим на уму, јасно је зашто колективни Запад овај пројекат види као претњу — на исти начин на који је то био случај са Северним токовима.