Становници села Кирнац Тавушке области, које се након предаје нових територија Азербејџану нашло на свега 100 метара од нове граничне линије, посредством патриотске организације Тавуш у име Отаџбине затражили су састанак са представницима власти — главна тема биле су безбедносне гаранције цивилном становништву након промене ситуације на терену.

Но, преговори су се завршили неуспехом, а из организације је поручено да званични Јереван није могао да да било какве гаранције по питању осигуравања безбедности цивила било села Кирнац, било других општина Тавушке области. У саопштењу се поручује:

Актуелна власт Јерменије нема јасну политичку стратегију заштите сопствених грађана, њиховог права на живот и имовину.

Република је изгубила свој војно-политички и дипломатски арсенал неопходан за заштиту својих грађана, а власти спроводе информациону кампању путем које манипулишу идејом заштите националних интереса, покушавајући да оправдају једностране уступке.

Неки представници организације Тавуш за Отаџбину такође су саопштили медијима да планирају да обуставе блокаде локалних саобраћајница и уместо тога започну са акцијама непослушности у Јеревану у покушају мотивисања већег броја становника да се придружи протестном покрету.

Но, упркос овоме, протестни покрет у Јерменији остаје децентрализован и недовољно масован да створи истински притисак на власти. И док је потез организације Тавуш за Отаџбину само један у низу сличних, за сада, нажалост, нема назнака да се марионетске власти у Јеревану суочавају са озбиљном претњом.