Анализа сателитских снимака различитих тачака на територији Јемена указује на опсежне инфраструктурне радове усмерене на формирање разуђеног система подземних војних објеката широм територије која се налази под контролом Хута.

Овај систем заштите војне инфраструктуре несумњиво је инспирисан тунелима Хамаса који се протежу испод практично читаве површине појаса Газе и који су показали своју изузетну отпорност на ваздушне ударе и практично читав конвенционални арсенал Израела.

Импликације

Овакви опсежни инжењерски радови који по свом опсегу готово сигурно превазилазе тунеле Хамаса, просто услед чињенице да Хути располажу далеко већим територијама, тешко да могу бити реализовани без њиховог главног стратешког партнера, Ирана.

Стога, чини се основаним претпоставити да се Техеран и његове прокси-снаге припремају за дуг период тензија и континуираног сукоба средњег интензитета.

Истовремено, имајући на уму чињеницу да једино копнена офанзива може озбиљно угрозити овакав систем подземних објеката, постаје јасније зашто Вашингтон интензивира припреме за поновно распламсавање грађанског рата у Јемену.