Током данашњег дана, руски тенкови Т-80БВМ уведени су на бојно поље у ширем рејону Очеретина са циљем поравнања линије фронта и последичне заштитите бокова јуришних група које су држале истурене положаје.

У овој операцији, целокупна територија Очеретиног прешла је под руску контролу, укључујући ту и циглану на западној периферији града која је представљала последње утврђење ОСУ у граду, а остварен је и значајан напредак даље ка ка западу.

Зона контроле проширена је и јужно од Новобахмутовке у смеру насељених пунктова Бердичи и Семјоновка где такође можемо очекивати поравнање линије фронта пред даљу офанзиву ка западу.

Које су импликације?

Активности армије РФ северно од Авдејевке несумњиво дају разлоге за оптимизам будући да на терену видимо оно чега није било у првим месецима СВО — пажљивог осигуравања нових територија пре наставка офанзиве.

Заштита истурених позиција (која је реализована и под цену одлагања офанзиве на Архангељско) од изузетног је значаја будући да онемогућава њихово одсецање путем удара на слабо заштићене логистичке комуникације.

Другим речима, на терену видимо консолидацију снага на новоослобођеним територијама у циљу осигуравања стабилне основе за наставак офанзивних дејстава.

Оперативна карта руског Телеграм канала Рыбарь