Зашто Кијев и његови западни покровитељи планирају удар на Кримски мост? Које су перспективе, разлози и могуће последице овог сценарија?

Планирани удари ОСУ на Кримски мост уз употребу ракета дугог домета из нових пакета војне помоћи Запада, као и великог броја дронова како ваздушног тако и морског базирања, у овом тренутку представља готово свакодневну тему западних медија, али и одређених званичника склоних сензационалистичким изјавама.

Које су перспективе удара на мост?

Руски аналитичари су сагласни да ће Кримски мост неминовно бити нападнут, и врло вероватно, већ у веома блиској будућности — и ово виђење потпуно је оправдано уколико имамо на уму уобичајену праксу ОСУ да неуспехе на фронту прикрива демонстративним, али медијски испраћеним и информационо болним дејствима.

Штавише, практично после пада сваког великог утврђења ОСУ (популарно ”фортеције”) могли смо видети демонстративне ударе на ”старе” руске територије или покушаје заузимања насељених пунктова у приграничним регијама.

Притом, Кримски мост представља, како у Русији, тако и на Западу, веома моћан симбол руског Крима, симбол успеха руског пролећа и нове реалности на терену у којој Кијев више не може ни да сања да ће икада поново контролисати Крим. И управо зато, кијевски режим и његови покровитељи сматрају мост примарном метом, у тренутку када се фронт обрушава на неколико тачака.

Импликације

На првом месту, битно је разбити илузије — удар на Кримски мост, без обзира на његов исход, неће бити повод за почетак нуклеарног рата упркос изјавама неких стручњака, званичника или јавних личности. На крају крајева, мост је нападнут и у прошлости, но ово је није имало утицаја на ситуацију у зони борбених дејстава.

Прогнозирати резултате могућег, или пре, извесног удара, више је него незахвално — јединице ПВО које бране Крим врло вероватно су најбоље на свету са изванредним борбеним искуством но као што је пракса показала, масовност удара лако може учинити технички немогућим пресретање свих циљева.

Но, разматрати о овим питањима значи играти на руку непријатељу — оно што колективни Запад жели да постигне јесте да створи осећај панике, осећај пораза и да пољуља веру у победу ударом на значајан национални симбол, упркос томе што се ситуација на линији фронта евидентно одвија у корист Москве. И најзад, да скрене пажњу са Очеретиног, Новобахмутовке, Соловјева, Новокалинова, Семјоновке, Новомихајловке, Маринке, Авдејевке, Артјомовска.

Стога, питање могућих исхода удара на Кримски мост остаје у домену руских специјалиста ПВО, а питање исхода СВО одвија се стотинама километара даље, на линији фронта. Тамо где руска армија иде напред.