Обновљена борбена дејства, али и израелске рације на Западној обали;
затворен гранични прелаз Рафах

Ситуација у појасу Газе

Са званичним окончањем примирја успостављеног између Хамаса и Израела, борбена дејства у појасу Газе, као и неселективна бомбардовања ОСИ су се наставила истим интензитетом као у претходним недељама.

Ипак, поред севера палестинске енклаве, на удару израелских снага нашли су се и велики насељени пунктови на југу, укључујући ту Хан-Јунис и Рафах (на граници са Египтом). Гранични прелаз поново је затворен, а доток хуманитарне помоћи у Газу још једном је у потпуности прекинут.

У јутарњим часовима, ОСИ су изнад Хан-Јуниса из ваздуха пустили велику количину летака који позивају становнике да напусте град у најкраћем могућем року — ово указује на висок ризик од скоре офанзиве на насељени пункт, а такав развој ситуације несумњиво ће потиснути цивилно становништво Газе даље ка граници са Египтом.

Ситуација на Западној обали

Поред обнове борбених дејстава у појасу Газе, такође је примећен значајан раст интензитета и броја израелских рација на територији Западне обале — већи сукоби са локалним становништвом забележени су у више градова, укључујући ту Хеврон и Џенин.

Овај раст активности може представљати прву назнаку растуће бруталности израелске окупације, а да ли ће она временом довести и до коначне ликвидације Палестинске аутономије, остаје да се види.

Ситуација на либанској граници

Са обнављањем борбених дејстава у појасу Газе, обновљени су и артиљеријски дуели дуж либанско-израелске границе, где се снаге Хезболе и даље придржавају своје стратегије контролисане ескалације која осигурава демонстративне сукобе, али истовремено смањује ризик од ескалације ситуације у отворени рат.