Руске снаге ослободиле Соловјево и ликвидирале непријатељско присуство на северу Очеретиног, пробијајући се даље ка северу и избијајући на ободе Архангељског; Пробијена прва линија одбране ОСУ у Красногоровки, руске снаге заузеле утврђену индустријску зону у јужном делу града

Авдејевски правац

Северно од Авдејевке наставља се колапс непријатељске одбране док армија РФ изузетном брзином проширује своју зону контроле — након уласка у Очеретино и заузимања стратешки значајних узвишења у селу, руске снаге задржавају апсолутну иницијативу на овом правцу.

Током јучерашњег дана, контрола Новобахмутовке проширена је и на суседно Соловјево, а такође је ликвидирано и присуство ОСУ на северу Очеретиног — истовремено, непријатељ остаје присутан у циглани на крајњем западу Очеретина и жестоке борбе за овај индустријски комплекс се настављају.

Након ових успеха, руска команда донела је одлуку о брзом наставку офанзиве на север са крајњим циљем опкољавања групе ОСУ која још увек успешно држи одбрану на линији КерамикНовокалиново — овај неочекивани јуриш омогућио је руским снагама да избију на ободе Архангељског.

Упркос овим изузетним успесима и очигледном пробоју фронта на овом правцу, поред остваривања тренутно постављених циљева, руске снаге морају у најкраћем року проширити зону контроле око новоослобођених територија како би избегле могуће противударе на бок који би могли оставити јуришне групе одсеченим од позадине.

Битка за Красногоровку

Док је пажња јавности била усмерена на драматичне промене линије фронта на авдејевском правцу, ништа мање значајни нису били успеси које је армија РФ остварила на југу Красногоровке, пробијајући одбрану ОСУ у кључном утврђењу у индустријској зони на југу града.

Судећи по снимцима са средстава објективне контроле, можемо говорити о увереној контроли руских снага над читавим југоистоком града, укључујући ту како стамбене квартове јужно од пруге, тако и индустријску зону северно.

Информације о офанзиви са истока, из правца Старомихајловке које су се појавиле јуче у овом тренутку нису потврђене — као што смо писали раније, док би реализација таквог сценарија несумњиво имала драматичан утицај на даљи ток борби за град, она остаје мало вероватна будући да пут ка Красногоровки са истока представља густо минирану територију са значајним бројем непријатељских утврђења што значајно отежава напредак.

Но, без обзира на то, успеси руских снага на југу Красногоровке представљају врло значајан развој догађаја — слично Авдејевки, и Красногоровка је током готово деценије сукоба претворена у моћно утврђење које и кључни елемент присуства ОСУ у ширем рејону Доњецка — стога, остваривање овог успеха представља још једну потврду тезе да ће пролећно-летења кампања армије РФ бити усмерена на ослобођење окупираних територија ДНР пре него на формирање тампон-зоне у Харковској области.