Кроз три званично одвојене војне вежбе, НАТО симулира тотални рат са Русијом и ликвидацију руских капацитета у Калињинграду

У овом тренутку, у рејону стратешки можда најзначајније тачке Европе, Сувалкског коридора, дела пољско-литванске границе који представља најкраћи копнени пут између Белорусије и руске ексклаве Калињинграда, одвијају се чак три истовремене НАТО вежбе.

Иако се начелно ради о одвојеним маневрима, јасно је да су они пажљиво координисани и узевши скупа представљају увежбавање прве фазе директног сукоба са Русијом која ће у сценарију који изводе НАТО снаге укључивати тоталну блокаду Калињинграда и последично уништење руских војних капацитета на територији ексклаве.

Копнена компонента

У оквиру вежбе Sword Strike која је започета 19. априла, група од око 4.000 војника САД, Немачке и Литваније, као и 320 јединица технике пољске армије распоређена у непосредној близини Сувалкског коридора заузима позиције на стратешки значајној територији и одбија напад условног непријатеља.

За то време, група од 1.500 војника са 80 јединица технике у својству појачања уводи се у Сувалкски коридор из база у Литванији — ови маневри реализују се у оквиру званично одвојене вежбе Brave Griffin.

Ваздушна компонента

Истовремено, у оквиру вежбе Rammstein Alloy, око 1.500 војника и 25 авиона увежбава одбијање ваздушних удара условног противника и успостављање контроле ваздушног простора изнад Балтика.

Паралелно са одбрамбеним маневрима, ловци НАТО увежбавају лансирање ракета дугог домета, поново, на циљеве у Калињинграду.

Космичка компонента

Сви маневри НАТО на копну и у ваздуху одвијају се под будним оком војних сателита блока који су вишеструко интензивирали фотографисање стратешки значајних објеката у Калињинграду.

Поред лука и војних база, НАТО сателити пажљиво су пратили деловање руске Балтичке флоте, али и кретање комерцијалних бродова који одржавају везу ексклаве са матицом.

Импликације

О значају и поруци коју ове активности НАТО шаљу није потребно рећи много — провокативни маневри на тачки коју огромна већина светских аналитичара сматра највероватнијим поприштем прве битке новог глобалног сукоба не остављају много простора за креативна тумачења.

Дрскост нескривених симулација удара на Калињинград, извиђање руских стратешких капацитета у реалном времену и, најзад, агресивно деловање практично на самој граници ексклаве представљају нешто што није виђено чак ни за време Хладног рата — и та чињеница говори много о војној и геополитичкој ситуацији у Европи.