Колико јуче писали смо о рекордном повећању војних расхода на свим континентима које указује на глобалну природу текућег периода војно-политичке нестабилности и конфликта, а већ данас Велика Британија допринела је овој статистици превођењем своје наменске индустрије у ратни режим.

Позадина догађаја

Разговори о неадекватности војно-индустријског комплекса практично целокупног колективног Запада, можда са изузетком САД, водили су се током претходних неколико месеци, а такође смо могли видети и одређене кораке у смеру промене ове ситуације.

На првом месту, можемо говорити о централизацији европске наменске индустрије под немачким гигантом Rheinmetall који активно откупљује мање националне компаније и отвара нова постројења широм континента.

Друго, почевши од последњег квартала прошле године, могли смо пратити информациону кампању великих размера у којој су високи званичници европских држава припремали своје становништво за скорашњи раст војних трошкова, често на уштрб социјалним расходима.

Европа на путу ка рату

Све ово представља реакцију Запада на чињеницу да се ситуација у зони СВО није одвила по њиховом плану — економски блицкриг против Русије није успео, а руска армија и војно-индустријски комплекс адаптирали су се новој реалности далеко брже него што је Запад очекивао. Ово је данас директно поручио и главнокомандујући оружаним снагама Норвешке.

Одлуку Лондона стога морамо сагледати у овом контексту — ради се о спровођењу у дело одлуке која је донета месецима раније и након озбиљне информационе припреме становништва за овај корак.

Уколико сагледамо ове контекста у светлу великих војних вежби широм Европе, формирања нових база НАТО, постепеног увођења војног Шенгена, као и драматичних објава о формирању нове Антанте против Русије, јасно је да се Европа, у име америчких интереса, креће ка репризи свима добро познатих догађаја из 20. века.