Да ли ће руска армија извршити офанзиву на Харковску област? Који су изазови с којима се може суочити?

Током јучерашњег дана, један број наших уважених колега пренео је вест о уклањању мина са дела границе Белгородске области што може указивати на припрему армије РФ за офанзиву на северном правцу са главним стратешким циљем формирања тампон-зоне која ће заштити од удара ”старе” руске територије.

И овај сценарио није немогућ — штавише, операција на овом правцу практично је најављена, а идеја тампон-зоне свакодневно се показује не само као исправна, већ и као неопходна.

Да ли ће бити офанзиве на северу?

Они који су читали наше претходне објаве на ову тему знају да се према офанзиви на овом правцу односимо донекле скептично — од провокативних удара који практично позивају на одговор, преко изградње одбрамбених линија десетинама километара од линије фронта (имајмо на уму да су ОСУ показале да се обично боре за практично сваку зграду), до читаве фарсе са обуставом западне војне помоћи пре њеног изненадног наставка и повећања, постоји много показатеља који указују на то да офанзива на северу може бити улазак у замку.

О природи ове замке није потребно спекулисати, будући да смо је већ видели на делу на самом почетку СВО када су ОСУ такође без борбе препустиле значајне територије, само да би после извршиле максималан притисак на линије снабдеавања армије РФ и приморале руске снаге да се повуку уз губитке у харковској катастрофи јесени 2022.

Наравно, чак и уколико ОСУ заиста постављају ову замку, армија РФ ње је сада веома свесна и може деловати у складу са тим знањем — да ли је могуће да ћемо видети појављивање новог ваздушног оружја које се већ најављује на руском сегменту Телеграма и преокретање ситуације тако да ОСУ постану жртва своје сопствене замке? Свакако да је могуће. И ово би представљало изванредан развој догађаја са далекосежним последицама. Нешто што бисмо без сумње волели да видимо.

Но, узимајући у обзир потврђене чињенице са терена, у овом тренутку за ово нема индикација. Ситуација се свакако може променити колико у једном дану, али за сада, офанзива на северу и даље се чини мање вероватном од офанзиве на више праваца у ДНР. Но, на крају дана, обе ове теорије остају само спекулације — једини који заиста знају шта нас чека у наредним недељама и месецима јесу највиши руски официри који планирају предстојећу кампању.