Колапс одбране ОСУ у Очеретину, већи део територије насељеног пункта под контролом армије РФ; Непријатељ пребацује додатне резерве у Часов Јар у циљу задржавања линије фронта; Ослобођење Новомихајловке, ОСУ се повлаче у правцу Константиновке; Постепено интензивирање борбених дејстава на јужном фронту у ширем рејону Велике Новосељовке

Авдејевски правац (Битка за Очеретино)

Без сумње медијски најиспраћенији, а можда и стратешки најзначајнији догађај јучерашњег дана био је неочекивани пробој непријатељске одбране у Очеретину, северно од Авдејевке — руске снаге овде су оствариле изузетан успех, преузимајући контролу над јужним и централним деловима села, а према последњим информацијама које су се појавиле у вечерњим часовима, чишћење северних регија од непријатељског присуства такође је у току.

Стога, сви су изгледи да ОСУ у овом тренутку задржавају присуство у Циглани на југозападу села, као и на северозападној периферији.

Но, ово не умање успех армије РФ — са готово потпуним ослобођењем Очеретина руске снаге разориле су и последњу линију одбране ОСУ на авдејевском правцу, преузимајући контролу над кључним логистичким центром који се притом налази на стратешки значајном узвишењу које омогућава успостављање ватрене контроле над практично свим околним комуникацијама. И последице овог успеха можемо видети већ у наредним данима.

Битка за Часов Јар

У офанзивним дејствима на прилазу Часов Јару из правца Ивановског, јединице 11. бригаде ВДВ оствариле су тактички успех, заузимајући једну утврђену позицију непријатеља — и по свему судећи, промене зона територијалне контроле завршавају се ту.

Ова статичност линије фронта под Часов Јаром у великој мери је изазвана изузетно сложеним тереном и разгранатим системом утврђења и ровова који су ОСУ градиле годинама. Притом, јуче су се појавили извештаји о пребацивању нових непријатељских појачања чији ће главни задатак бити стабилизација и замрзавање линије фронта до прикупљања неопходних ресусрса за противудар, укључујући ту и обновљену америчку војну помоћ.

Ослобођење Новомихајловке

У раним поподневним часовима, Министарство одбране РФ и званично је потврдило прелазак читаве територије Новомихајловке под контролу армије РФ — према последњим доступним информацијама, борбе се још увек воде у викенд-насељу Машиностроитељ северно од села, а такође траје уклањање мина и ликвидација могућих џепова отпора на западној периферији.

Аналитичари су сагласни да ће руске снаге без значајније паузе, изузимајући ону неопходну за ротацију личног састава, продужити офанзиву на запад у правцу Парасковијевке и Константиновке, а са крајњим циљем пресецања трасе Маринка – Константиновка – Угљедар која представља кључну руту снабдевања читаве групе ОСУ на југу ДНР.

Доњецки правац

Ситуација у Красногоровки, према поузданим подацима који су у овом тренутку доступни остаје непромењена — вест о ослобођењу 30% територије града коју су пренели неки извори, по свему судећи, првобитно се појавила у немачким медијима и у овом тренутку нема никакву потврду.

Ослобођење јужне трећине Красногоровке, имајући на уму моћна утврђења непријатеља у индустријској зони на улазу у град била би еквивалентна паду авдејевске коксаре АКХЗ у првим данима битке за град — стога, према овим наводима односимо се више него скептично.

Јужни фронт

Извештаји о повећаној активности руских снага стижу и са јужног фронта из ширег рејона Велике Новосељовке, једне од полазних тачака прошлогодишње офанзиве ОСУ — на овом правцу, јединице 305. артиљеријске бригаде Источног војног округа армије РФ започела је са жестоким гранатирањем откривених непријатељских позиција.

Неки аналитичари сматрају да се ради о припреми за офанзивна дејства која ће уследити током пролећно-летње кампање армије РФ, но у овом тренутку не постоје информације о пребацивању додатних снага на јужни део линије контакта.