Портпарол ирачке паравојне групе Катиб Хезбола поручио је да су снаге отпора у Ираку донеле одлуку о окончању раније објављеног примирја са САД услед одсуства конкретних корака усмерених на окончање америчког војног присуства у држави.

И ово саопштење већ је поткрепљено конкретним акцијама — у ноћи између недеље и понедељка, не мање од пет балистичких ракета лансирано је са територије Ирака у правцу америчких база у Сирији.

Позадина догађаја

У периоду активирања коалиције проиранских снага познатих као Исламски отпор у Ираку током раних фаза ескалације палестинско-израелског сукоба, главни декларисани циљ групе био је ослобађање Ирака од америчке окупације — ипак, напади су убрзо после тога окончани на захтев званичног Багдада.

Оно што је интересантно је што до објаве наставка непријатељстава долази истог дана када се очекује долазак турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана у Багдад где ће бити потписан документ који одређује форму будућег заједничког војног деловања против снага Радничке партије Курдистана.

Све ово указује на то да ћемо у наредном периоду видети како званичне, тако и незваничне кораке усмерене ка повратку макар дела суверенитета Ирака, но очекивања у овом погледу остају скромна — нити Вашингтон има намеру да оконча своју дугогодишњу окупацију, нити је Анкара посебно заинтересована за мишљење Багдада о операцији која је свакако већ испланирана. Ипак, за ирачке власти је кључно да делују како би избегле да земља још једном потоне у разорни рат свих против свих какав смо могли видети у претходним годинама.