На данашњем сабору молдавске опозиције који је одржан у Москви постигнут је договор о формирању нове антизападне коалиције под називом Победа који ће на предстојећим изборима иступити као главни конкурент радикално прозападној Маји Санду.

Основна политичка начела нове коалиције укључују обнављање односа са Русијом, Заједницом независних држава и Евроазијским економским савезом, као и спровођење референдума о неприступању ЕУ.

Своје учешће у коалицији потврдили су лидери партија Шор, Препород, Шанса, Victorie, и Алтернативна снага спаса Молдавије, а лидерка проруске аутономије Гагаузије Евгенија Гуцул изабрана је за секретара коалиције.

Импликације

Удружење опозиционих снага у борби против актуелних марионетских власти несумњиво представља повод за умерени оптимизам, тим пре што чак ни против разједињене опозиције, PAS Маје Санду није остварио победу на претходним локалним изборима.

Но по овом питању не треба имати илузија — марионетске снаге Молдавије имаће апсолутну подршку колективног Запада и, као што је и до сада то био случај, потпуно одрешене руке за обрачун са опозицијом свим расположивим средствима.

Стога, постоје врло значајне шансе да ћемо у месецима пред нама видети озбиљну политичку кризу у Молдавији за коју није искључено да ће имати озбиљне безбедносне импликације.