Током јучерашњег дана појавило се више информација које указују на то да је оно што је сматрано личним сукобом Зеленског и Залужног само назнака далеко ширег раскола између војног и политичког руководства кијевског режима.

Сирски разрешен практичних дужности

Тако је из круга политичара блиских Зеленском чији је гласноговорник у последњим данима постала Маријана Безуглаја стигла импликација да Александар Сирски више не командује снагама ОСУ под Артјомовском.

Официр ОСУ разрешен је свих практичних дужности, тврде ови извори, а његова улога постала је искључиво медијска због његове популарности у јавности.

Сукоб око мобилизационе политике

Истовремено, у западним медијима појавиле су се информације да Зеленски од јуна ове године игнорише захтеве војног руководства за хитну промену закона о мобилизацији.

Према овим изворима, војни врх кијевског режима сматра да ће даље снижавање старосне границе за принудну мобилизацију омогућити релативно брзо прикупљање 140.000 нових припадника ОСУ, али се политички врх плаши негативне реакције јавности на овакав корак.

Укидање избора

Најзад, политичко руководство кијевског режима — укључујући ту и друге странке, а не само ону којој припада актуелни председник — одржало је раније ненајављени састанак у селу Турја Закарпатске области на ком су све фракције Врховне Раде потписале документ у ком се одржавање председничких и парламентарних избора забрањује до истека шест месеци након окончања ратног стања.

На овај начин, политичко руководство режима учврстило је своју власт и створило, бар начелно, правно важећу препреку политичким амбицијама одређених представника генералштаба.