У најновијем саопштењу Истражног комитета Русије потврђује се да је 27. марта група посланика Државне Думе поднела захтев за истраживање нових чињеница које указују на то да је напад на Северни ток био организован од стране специјалних служби САД које су деловале кријући се иза групе украјинских обавештајаца превођене начелником ГУР Кирилом Будановим.

Информације предате Истражном комитету именују три грађана Украјине који су деловали као оперативци у нападу на гасовод, а такође указују на доказе да је финансирање напада било спроведено кроз мрежу компанија повезаних са групом Burisma о чијој повезаности са највишим званичницима колективног Запада смо писали раније.

Позадина догађаја

Готово је извесно да се овако значајни докази који у овом тренутку још увек нису објављени јавности, али су предочени „компетентним органима држава колективног Запада“ нису појавили 27. марта — далеко је вероватније да су руске службе прикупљале поменути материјал током значајног временског периода почевши од напада на Северни ток у септембру 2022.

То значи да главно питање овде постаје одабир тренутка за објављивање ових информација — и ту се чини основаним претпоставити да ће Москва покушати да изгради снажан случај за евентуалну међународну тужбу против Кијева, али и умешаних држава колективног Запада која ће се ослањати на низ терористичких напада, од Северног тока до Крокус Сити Хола.

И то није све — на уму морамо имати саопштење Василија Небензје руског представника у УН да ће од 21. маја ове године кијевски режим пред међународним правом изгубити сваку назнаку легитимитета услед пробијања законског рока за расписивање избора.

Све ово указује на скори почетак озбиљне политичко-правне кампање Москве као новог аспекта СВО који ће међународној јавности предочити криминалну природу како кијевског режима, тако и његових западних покровитеља.