Уважени руски Телеграм канал Два майора који је већ више пута скретао пажњу на чињеницу да европске чланице НАТО предузимају кораке који указују на планове укључивања бивше Украјине и Молдавије у војно-транспортну инфраструктуру блока, у својој новој објави указује на то да су ови планови прешли у фазу реализације.

О чему се ради?

Прошле недеље, инвестициони фонд ЕУ Connecting Europe Facility објавио да ће у мају ове године почети радови на изградњи нове железничке пруге европског стандарда која ће повезати градове Чоп и Ужгород који се налазе у Закарпатској области, недалеко од тромеђе Украјине, Словачке и Мађарске.

Након реализације овог пројекта, пруга ће се продужити даље до Лавова — 50% трошкова овог пројекта сносиће Кијев, док ће остатак покрити поменути инвестициони фонд ЕУ.

Без обзира што се пројекат званично описује као цивилни, искуство СВО показало је да железница и даље представља незамењив део војне инфраструктуре и сви су изгледи да ће нова пруга представљати не само још једну руту снабдевања ОСУ западним наоружањем, већ и ширење НАТО инфраструктуре ближе ка руским границама што у тренутној нестабилној и запаљивој војно-безбедносној ситуацији у Европи може имати значајне импликације.

Разлог због ког украјинска железничка мрежа још увек није интегрисана са европском јесте различит стандард размака шина који се примењује у Европи и на постсовјетском простору.