Раније данас, више молдавских грађана било је затечено када су видели припаднике ОСУ у парку у насељеном пункту Унгени недалеко од границе са Румунијом.

Ова вест брзо се проширила кроз молдавске медије и тако дошла до опозиционих партија које су од Кишињева тражиле објашњење присуства оружаних снага учеснице великог сукоба на територији, по уставу, неутралне Молдавије.

Који је званични одговор Кишињева?

Портпарол владајуће радикално прозападне партије објаснио је да се у држави налази одређен број украјинских војника и полицајаца који учествују у програму обуке који реализује гранична служба ЕУ Frontex.

Но, руски аналитичари скрећу пажњу на то да је врло индикативно што се наводна обука одвија у граду кроз који пролази теретна железница која представља једну од кључних логистичких рута за превоз западног наоружања и војне технике у бившу Украјину.

Овоме додајемо и чињеницу да у последњих неколико недеља видимо значајно зближавање Кијева и Кишињева које је нескривено усмерено против самопроглашеног Придњестровља које представља предмет интересовања Кијева како због присуства руских мировњака на његовој територији, тако и због највећег у Европи складишта артиљеријске муниције у Колбасни.