Ракетне снаге стратешке намене армије РФ јуче су извеле вежбу која је укључивала лансирање супер-тешке интерконтиненталне балистичке ракете непрецизираног типа са полигона Капустин Јар.

Судећи по висини лета коју можемо наслутити по чињеници да је карактеристична спирала прашине била видљива чак са Блиског истока, сви су изгледи да се ради о једном од руских оружја судњег дана — ракети практично неограниченог домета која може носити већи број нуклеарних бојевих глава при чему свака од њих може бити усмерена на различит циљ који погађа надзвучном брзином.

Које су импликације?

Нуклеарне снаге, или Ракетные войска стратегического назначения од почетка СВО налазе се у високом степену борбене готовости и одржавају редовне вежбе како би осигурале стопроцентну спремност да заштите сам опстанак Руске Федерације уколико до тога дође.

Стога, тумачење према ком се ради о рутинској вежби не треба искључити, можда овде просто нема никаквог дубљег значења. Но…

Вежбе овог типа изузетно ретко се изводе са стварним лансирањем — у технику се обично учитава програм за вежбу који омогућава симулирано извођење удара.

Друго и можда још значајније, као што је то увек случај са нуклеарним оружјем, у обзир морамо узети тренутни геополитички контекст — и уколико се сетимо последњих неколико обраћања руског представника у УН Василије Небензје, као и саопштења портпарола Кремља Димитрија Пескова, јасно је да је Москва променила своју политику од начелне отворености за компромис до захтева за безусловном капитулацијом кијевског режима и склапањем мира по искључиво руским условима.

У контексту овог новог наступа Русије из позиције силе, демонстративно испитивање једног од оружја судњег дана представља не само сигнал апсолутне одлучност, већ и војне моћи једне од светских суперсила.