Промене цивилног саобраћаја

Судећи по апликацији за праћење авијације, ваздушни простор изнад Израела од овог јутра потпуно је празан, а неколико летилица налази се на аеродрому Бен Гурион, без икаквих назнака скорог полетања.

Интензитет ваздушног саобраћаја изнад Ирана такође је смањен након што су француска компанија Air France, аустријска Austrian Airlines и немачка Lufthansa обуставили све летове у исламску републику.

Позиви на напуштање зоне могућег сукоба

Министарство спољних послова Немачке које јуче већ упозорило своје грађане да не путују у Иран данас је издало обавештење да сви они који се још налазе на територији исламске републике морају напустити исту у најкраћем року и наставити да прате упутства Министарства. У саопштењу се додаје да Берлин чини све да спречи ескалацију.

Готово идентично саопштење издало је и Министарство спољних послова Италије, с тим што се Италијани позивају и да напусте Израел.

Дипломатска активност

Истовремено, настављају се интензивни међународни контакти — судећи по званичном сајту иранског Министарства спољних послова, шеф иранске дипломатије Хосеин Амир Абдолахјан јуче је разговарао са високим званичницима најмање десет држава, укључујући ту суседне арапске државе, као и Немачку, Велику Британију, Аустралију, па чак и неколико афричких држава.

У медијима су се такође појавили наводи да је Турска упозорила Вашингтон да у случају сукоба неће дозволити употребу сопственог ваздушног простора за наношење удара по Ирану.

Касно јуче, јавности се обратио амерички председник Џо Бајден који је практично прочитао исти сценарио као и у предвечерје почетка СВО — САД упозоравају Иран да не спроводи свој план у дело и обећавају да ће учинити све да заштите Израел.

Раније данас, CNN је објавио да су оружане снаге САД спремне да оборе иранске ракете лансиране на Израел иако је Техеран упозорио Вашингтон да ће ово довести до удара на америчке снаге у регији.