Како јавља уважени руски Телеграм канал Рыбарь, у последњих 24 часа, чак 9 извиђачких авиона и беспилотних летилица НАТО вршило је активно осматрање северних територија Русије — ове летилице кретале су се изнад Пољске, Литваније, Летоније, Естоније, Финске, Балтичког и Баренцовог мора.

Притом, сва ова активност одвија се у склопу низа војних вежби које се одржавају на територијама поменутих држава, махом у непосредној близини граница Русије и Белорусије.

Позадина догађаја

Уколико овим догађајима придодамо и различите политичке одлуке, као што су затварање финско-руске границе, или информационе операције, укључујући ту и постављање трофејног руског тенка на главни трг у Хелсинкију, тешко је превидети драматичну ескалацију напетости у арктичком и субарктичком региону која тешко да је сама себи циљ.

Ови догађаји, такође, стављају у перспективу текући сукоб на територији бивше Украјине — док многи гласови најављују скори колапс ОСУ или окончање војне подршке Запада (што се, по свему судећи, свакако неће десити), милитаризација Арктика само потврђује да чак и да руска армија сутра уђе у Кијев, велики геополитички сукоб колективног Запада и Русије веома је далеко од завршеног. Питање конкретне арене тог сукоба, дакле, остаје секундарно.