У јучерашњем саопштењу представнице Истражног комитета Русије изнети су нови резултати истраге о финансирању тероризма која је на захтев руске Думе покренута након терористичког напада на Крокус Сити Хол.

Иако се на први поглед може чинити да се не ради о претерано значајним, или макар не неочекиваим резултатима, они ипакпредстављају можда најозбиљнији напредак у истражном поступку и назнаку веома далекосежних и веома озбиљних последица крвавог пира.

Амерички траг у терористичким нападима на Русију

У саопштењу се наводи да је током претходних неколико година више милиона америчких долара путем комерцијалних организација које послују на територији бивше Украјине било предато различитим организаторима и извршиоцима терористичких напада на територији Русије.

Међу овим компанијама налази се и Burisma Holdings Limited која је затворена 2023, али која је током година свог пословања сарађивала са неким добро познатим организацијама међу којима се можда највише истиче амерички аналитички центар Atlantic Council с којим је успостављена сарадња о наводној борби против корупције упркос томе што се центар бави међународним односима.

Ипак, поглед на некадашњи управни одбор компаније далеко је интересантнији — ту можемо пронаћи бившег пољског председника Александра Квашњевског, бившег директора одсека ЦИА-е за борбу против тероризма Џозефа Кофера Блека, као сина америчког председника, Хантера Бајдена.

Импликације

Јасно је видети зашто је ово саопштење руског Истражног комитета можда и најзначајније од почетка истраге — уколико Москва буде могла да пружи необориве доказе да је Burisma Holdings LTD заиста била умешана у финансирање тероризма, нећемо говорити само о одговорности Кијева, већ и о дубокој и озбиљној умешаности вашингтонских политичких елита у илегалне активности које су озбиљно санкционисане по међународном праву.