Председница молдавске аутономне покрајине Гагаузије Евгенија Гуцул данас је стигла у још једну званичну посету Москви где је одржала састанак са представницима руске банке ПСБ (Промсвязьбанк) на тему отварања рачуна житеља Гагаузије у Русији.

Две стране успешно су закључиле договор и очекује се да ће у најближој будућности око 20.000 становника Гагаузије добити платне картице Мир чиме ће бити ублажен економски притисак Кишињева који покушава да на сваки начин ликвидира аутономију.

Позадина догађаја

Ово није први пут да Евгенија Гуцул посећује Москву — пратећи пример Придњестровља, она је почетком марта посетила Москву где се састала са руским председником Владимиром Путином и председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко од којих је затражила помоћ у одупирању притисцима Кишињева.

Судећи по даљем развоју догађаја који видимо сада, сви су изгледи да је том приликом постигнуто више договора него што је то јавности саопштено — и ово представља повод за умерени оптимизам будући да се ради о потврди чињенице да Русија није одустала од употребе меке моћи у циљу одржавања свог утицаја у Гагаузији.

А у светлу агресивне милитаризације Молдавије, зближавања Кишињева са Кијевом и НАТО, те све отворенијим наводима о планираном уједињењу са Румунијом, овај утицај може се показати као веома значајан у ономе што све више изгледа као нови сукоб на истоку Европе.