Хромово под руском контролом;
армија РФ ушла у Сињковку;
притисак на слабе тачке одбране ОСУ под Купјанском

Битка за Авдејевку

На северном делу зоне борбених дејстава руске снаге настављају са офанзивним дејствима у правцу Новокалиновог где су забележени тактички успеси — до краја дана, потврђена је информација о повлачењу снага ОСУ са више положаја, но тачна линија фронта у овом тренутку остаје непозната.

На јужном делу, фокус руских јединица остаје на утврђивању положаја у индустријској зони, али и разминирању суседних територија.

Купјански правац

Након вишенедељних борби, руске снаге пробиле су непријатељску одбрану и утврдиле се у североисточном делу насељеног пункта Сињковка.

Упркос томе што се ради о сразмерно малом селу, Сињковка представља значајно чвориште одбране ОСУ на купјанском правцу, те стога није изненађујуће што је украјинска команда хитно пребацила резерве и наредила противудар. Но, непријатељ није имао успеха — руске снаге задржавају присуство на територији насељеног пункта.

Извори са терена такође су потврдили да су се руске снаге успешно уклиниле у одбрану ОСУ на линији ТимковкаИвановкаКисловка, чиме су створиле још једну тачку притиска која може довести до урушавања значајног дела фронта под Купјанском.

Линија Сватово – Кременаја

Интензивирање борбених дејстава на купјанском правцу одвија се истовремено са обнављањем офанзивних дејстава армије РФ дуж линије Сватово – Кременаја

Извршавајући ударе на овом правцу, руске снаге врше притисак на линије снабдевања од којих зависи гарнизон ОСУ у Купјанску након рушења мостова на реци Оскол и губитка директне везе са позадином.

Током јучерашњих борби, руске снаге оствариле су тактички успех источно од насељеног пункта Терни, уклињујући се у непријатељску одбрану.

Јужни фронт

Након пребацивања најбоље опремљених и најмотивисанијих јединица са јужног фронта под Авдејевку, ОСУ су изгубиле значајан део свог офанзивног потенцијала што је омогућило руским снагама да преузму иницијативу, остварујући тактичке успехе у правцу Работиног.

Ипак, обилне падавине и јаки ветрови у значајној мери утичу на интензитет борбених дејстава, онемогућујући примену беспилотних летилица и ограничавајући видљивост.

Артјомовски правац

Руске снаге преузеле су иницијативу и под Артјомовском, где су снаге 98. гардијске ваздушно-десантне дивизије одбили напад ОСУ под Берховским резервоаром, прелазећи у успешну контраофанзиву у правцу Богдановке и Хромовог.

Око поднева, потврђено је да су руске снаге ушле у Хромово чиме је отворен пут за даљу офанзиву на Красно која би, уколико би била успешна, лишила снаге ОСУ у Кљешејевки и Андрејевки артиљеријске подршке, практично обрушавајући тај део фронта у корист руских снага.

Ваздушни удари

Руски ударни дронови Герањ и јуче су били активни изнад Украјине, иако у мањем броју него претходних дана, а за сада непознати циљеви поражени су у Одеси.