Нови билатерални договор који су потписали Индија и САД предвиђа слободно пристајање америчких војних бродова у индијску луку Cochin Shipyard која се налази у граду Кочи на крајњем југозападу земље, на обали Арапског мора.

Позадина догађаја

Овај корак представља наставак продубљивања сарадње две земље које се одвија уз снажну антикинеску конотацију — одабир града Кочи као места за пристајање америчких бродова врло вероватно представља одговор на планове Кине да формира поморску базу на територији Шри Ланке.

Базирајући сопствене војне бродове на југозападу Индијског полуострва, Вашингтон начелно може предузимати маневре у циљу пресецања поморских рута између Шри Ланке и Блиског истока, односно, Африке, тако угрожавајући неким од главних логистичких рута кинеског мега-пројекта Појас и Пут.

Док су кинеско-индијски односи традиционално нестабилни и обележени бројним граничним споровима, те економском и војном конкуренцијом, ова неслагања и противречности почеле су да прерастају у стратешко ривалство у новембру прошле године када је амерички министар одбране Лојд Остин посетио Делхи и осигурао његову интеграцију у израњајући регионални анти-кинески блок.