Док међународна јавност и даље ишчекује одговор Ирана на израелски удар на конзулат исламске републике у Дамаску, тензије на Блиском истоку настављају да расту.

У претходним данима, низ извора, укључујући ту и званичнике ЦИА пренео је информацију о томе да се очекује масовни удар Ирана који ће бити изведен пре понедељка. И укључени актери предузимају кораке у складу са тим.

Шта се догађа на терену?

У претходним данима, оружане снаге Израела већ су превеле снаге ПВО у највиши степен борбене готовости и позвале резервисте да се јаве у касарне. Такође, Министарство здравља наредило је болницама да се припреме за могуће ванредне ситуације војног типа. Истовремено, у медијима су се појавили снимци транспорта израелске војне технике на југ — по свему судећи, ради се о тактичким балистичким ракетама.

С друге стране, Корпус чувара исламске револуције чији су високи официри убијени у удару на конзулат у Дамаску налази се у највишем степену борбене готовости још од почетка кризе, а од јутрос, исто важи и за војску Ирана у целини.

Након преласка иранских оружаних снага у режим пуне борбене готовости, у припреме за ескалацију укључио се и Вашингтон који је испратио овај корак на својим базама широм Блиског истока.

Све ово указује на чињеницу да је тренутак ескалације врло вероватно близу и да процене о одговору Ирана пре понедељка имају значајне шансе да се покажу као тачне. Ипак, питање природе овог одговора за сада остаје отворено — док већина аналитичара очекује репризу онога што смо видели у јануару, односно, ударе на израелске објекте изван граница Израела и последични пад тензија, опширне припреме практично свих регионалних сила указују на могућност да се овог пута циклус удара и одговора неће завршити тако брзо.