Током ноћи и у раним јутарњим часовима армија РФ извела је комбиновани напад на циљеве у дубокој позадини непријатеља користећи опробану паралелну употребу ударних дронова Герањ и крстарећих ракета лансираних са стратешких бомбардера.

На мети удара нашли су се објекти у окупираним деловима Херсонске и Запорошке области при чему је у случају потоње потврђен удар на инфраструктуру војно-индустријског комплекса кијевског режима, конкретно, компаније Мотор Сич која се бави производњом делова и мотора за потребе авијације.

Поред тога, удари су забележени и на центар обуке оператера БПЛ у селу Макаров Кијевске области.

У Славјанску, поражена је импровизована касарна ОСУ, док је на територији Харкова поражено складиште муниције (што потврђује непогрешив звук секундарних детонација).

Позадина догађаја

Ноћашњи напад не може се уврстити у масивне ударе које смо могли видети у претходним данима и недељама, но ово остаје у складу са променом циљева удара — док се масовни напади фокусирају на ликвидацију стратешких потенцијала непријатеља, што у последњем периоду на првом месту подразумева енергетску инфраструктуру, ноћас смо видели елиминацију циљева тактичког значаја (можда са изузетком објеката Мотор Сич-а у Запорожју).

Стога, они извори (углавном блиски Западу) који тврде да наводни пад интензитета ноћашњих удара представља назнаку тога да армија РФ остаје без ракета посматрају ситуацију из погрешног угла — ноћас нисмо видели масивни удар на стратешке потенцијале непријатеља, напротив, радило се о операцији тактичког нивоа чији су циљеви непосредно везани за конкретне задатке на линији фронта.

Примера ради, систематска ликвидација живе силе, технике и залиха ОСУ у Харковској области тако је постала рутинска након напада на Белгородску област, баш као што је удар на касарну у Славјанску очекиван у светлу реализације прве фазе стратешке офанзивне операције на Славјанско-Краматорску агломерацију.