Битка за Часов Јар

Након избијања јединица 98. дивизије ВДВ на периферију предграђа Часов Јара познатог као Канал, борбе се постепено премештају ка унутрашњости градске линије — судећи по снимцима са средстава објективне контроле, руска артиљерија била је посебно активна, наносећи ударе по стамбеним зградама претвореним у утврђења током читавог дана.

Још од раних јутарњих часова, непријатељ је започео са противударима у покушају да одбаци руске снаге од Канала, међутим, у томе није био успешан — армија РФ одбила је све ударе у изузетно жестоким борбама.

Током дана, неколико извора пренело је вест о саопштењима припадника ОСУ да Часов Јар није погодан за одбрану — ово је, међутим, реченица извучена из контекста. Стварност на терену далеко је другачија — град се налази на највишој тачки околног терена, окружен је вишеструким природним препрекама у виду речних рукаваца и иригационих канала, а такође је и веома добро утврђен. Стога, задатак који стоји пред армијом РФ не треба потцењивати.

Авдејевски правац

И западно од Авдејевке проналазимо добре вести — руске снаге успешно су сломиле непријатељску одбрану на југу Семјоновке, утврђујући се на периферији села, а руске јуришне јединице сада већ рутински спроводе нападе на сам центар.

Уколико ОСУ не успеју да стабилизују ситуацију у Семјоновки, што украјинска команда покушава да постигне увођењем резерви, у наредним данима можемо видети значајне промене ситуације на терену и коначни колапс непријатељске одбране у ширем рејону Авдејевке.

Према за сада непотврђеним информацијама, напредак је остварен и дуж трасе Уманско – Орловка, али други детаљи о овом могућем успеху остају непознати. Средства објективне контроле показују да, у најмању руку, армија РФ држи читаву трасу под увереном ватреном контролом.

Ореховски правац

Након неуспеха руске офанзиве на Работино, вести са ореховског правца практично су нестале из јавних медија — јуче, ситуација се променила са успешним руским противударом у ком је повраћен један део раније изгубљених позиција.

Према последњим информацијама са овог правца, руске снаге поново су успоставиле своје присуство у центру села, користећи зграду некадашње сеоске школе као главно утврђење.

Ваздушни удари

У ноћи између четвртка и петка, непријатељ је извео масовни удар беспилотним летилицама на војни аеродром у Ростову — руска ПВО оборила је чак 46 летилица, но, неколико је ипак достигло циљ. Инфраструктура аеродрома претрпела је занемарљива оштећења, а губици авионске технике су избегнути.

Током јучерашњег дана, ОСУ су покушале да изведу и напад на Севастопољ, али је овај план пресечен благовременом реакцијом армије РФ.

С друге стране, Одеса је изгубила још једну трафо-станицу, док је епицентар руских ваздушних удара, још једном, био Харков. Такође, један од објеката наменске индустрије кијевског режима у Запорожју уништен је у изненадном ракетном удару.