Број држава које остају привржене хладноратовском Уговору о конвенционалним оружаним снагама у Европи у последњих 24 часа смањио се за још две.

Касно у четвртак, лидер Турске, Реџеп Тајип Ердоган потписао је закон који предвиђа повлачење из Уговора, а пре неколико сати, председник Белорусије Александар Лукашенко предао је истоветни закон на разматрање Представничком дому белоруског парламента. Исход је већ известан.

Позадина догађаја

Потез Белорусије био је очекиван након што је Пољска обуставила своје учешће крајем марта, отварајући тако врата за даљу милитаризацију пољско-белоруске границе.

Ипак, корак Варшаве у значајној мери је симболичан — током претходних година НАТО се служио ротацијом снага да заобиђе забрану распоређивања офанзивних јединица изнад дозвољених лимита. Сада међутим, сва ограничења су укинута.

Белорусија, с друге стране, деловала је у складу са својим правним обавезама и због тога одлука Минска може имати далеко видљивије последице на терену.

Подсећамо

Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европи представља хладноратовски споразум НАТО и Варшавског пакта који уводи лимите на конвенционално офанзивно оружје и распоређивање офанзивних јединица дуж граница.

Основни циљ споразума био је онемогућавање изненадне инвазије попут оних које су покренуле догађаје Првог и Другог светског рата.

Постепено напуштање и нестајање овог споразума означава и коначну смрт пост-хладноратовске илузије безбедности и немогућности избијања новог великог рата у Европи. Сада, све опције су на столу.