У јучерашњем обраћању јавности, председник Србије Александар Вучић потврдио је оно о чему смо писали још крајем марта — на платформи Генералне скупштине УН, на иницијативу колективног Запада, припрема се нова кампања притисака и дискредитације усмерена против српског народа и српског света у целини, а чији је крајњи циљ означавање Републике Српске као ”геноцидне творевине”, у евидентној припреми за њену ликвидацију.

Шта можемо очекивати?

Председник Србије најавио је рано путовање за Њујорк 21. априла у циљу контактирања са највећим могућим бројем представника других држава у покушају да се осигура њихов глас против анти-српске резолуције. Да ли ће ово уродити плодом? Готово извесно да не.

Пакет закона које је амерички председник потписао крајем марта подразумевају бројна ограничења и механизме притиска на суверене државе у циљу осигуравања њиховог гласања у УН у складу са америчким инструкцијама. Између осталог, овим законима се предвиђа да је државни секретар САД у обавези да спроведе анализу ”усаглашености гласања државе на платформи УН са интересима Вашингтона” приликом одређивања будућег обима финансијске сарадње. Ово значи да све државе које финансијски зависе од САД неће имати другог избора но да гласају против Србије и Српске.

Ова чињеница указује на то да иако је контактирање са што већим бројем званичника несумњиво корак у добром правцу, ово неће бити довољно да се заустави доношење анти-српске резолуције. Стога, главни приоритет званичног Београда мора бити израда озбиљног и поузданог плана који ће осигурати заштиту Републике Српске од покушаја ликвидације који су у овом тренутку готово извесни и које можемо очекивати у не тако далекој будућности.