Армија РФ у офанзиви око Авдејевке;
руски тактички успеси око Маринке;
напета ситуација на обали Дњепра;
масовни напад руских Герања

Битка за Авдејевку

Руске снаге обновиле су офанзивна дејства како северно, тако и јужно од Авдејевке, уз активну подршку артиљерије и авијације.

Према прелиминарним информацијама, јединице армије РФ успеле су да се пробију до насељеног пункта Северно и успоставе контролу над неколико зграда на јужној периферији села — уколико се ова информација потврди, овај развој догађаја може имати значајне последице у погледу пресецања кључних рута снабдевања гарнизова ОСУ у Авдејевки.

Битка за Маринку

Док је пажња јавности усмерена на битку за Авдејевку, руске снаге интензивирају офанзивна дејства и око Маринке где је забележена употреба касетних бомби од стране руских ВКС, а такође је забележен и напредак у рејону Красногоровке.

Извори са терена такође јављају о успешној заседи на колону оклопних возила ОСУ која је уништена руским системима ракетне артиљерије.

Према истим изворима, руске снаге под Маринком суочавају се са проблемима који су далеко од ограничених на овај правац — мањак система ПВО и опреме за радио-електронско ратовање која се може ефикасно супротставити непријатељским БПЛ.

Херсонска област

Ситуација на обали Дњепра остаје напета — снаге ОСУ настављају да трпе тешке губитке, али не одустају од покушаја да се учврсте у пошумљеном појасу јужно од насељеног пункта Кринки у чему им значајну подршку пружа артиљерија која делује са дуге (више) обале.

Током претходних 24 часа, руске снаге ликвидирале су неколико јуршиних група, али је украјинска команда брзо надомешћивала све губитке пребацивањем нових снага са речних острва.

Такође, извори са терена потврђују да су снаге ОСУ у нп Кринки формирале импровизовану болницу што указује на то да њихово присуство на руској обали може бити значајније него што се сматрало.

Јужни фронт

Диверзантске групе непријатеља покушале су да под артиљеријском ватром приђу руским положајима северозападно од Вјербовог, док су у правцу Новопрокоповке задејствовани тенкови западне производње. Руске снаге одбиле су све ударе.

С друге стране, руске снаге наставиле су са офанзивним дејствима на линији Копани – Работино, померајући линију фронта за око 800 метара на север.

Јединице армије РФ задржавају иницијативу и у правцу Старомајорског где је украјинска команда пребацила додатна појачања у покушају заустављања руске офанзиве.

Ваздушни удари

У вечерњим часовима, више група руских ударних дронова Герањ поново је било примећено изнад различитих области Украјине у мисији откривања непријатељске ПВО.

Руске БПЛ кретале су се изнад Харковске области у близини значајног логистичког чворишта ОСУ у Снигиревки, као и изнад Дњепропетровске, Кијевске, Хмељницке, Одеске и Николајевске области.

Након прелета, експлозије су забележене у Кијеву, као и у Хмељницкој области на војном аеродрому Староконстантиново и за сада непознатом циљу у Шепетовки, на око 45 километара од аеродрома.

Руске крстареће ракете погодиле су циљеве у Одеској и Николајевској области, при чему је циљ удара у потоњој било складиште наоружања у Возњесенску.