У касним вечерњим часовима четвртка, влада Израела издала је наређење Министарству здравља да изврши неопходне припреме за пријем рањених, а у складу са ризиком од могућих војних дејстава — према захтеву власти, до понедељка, хитна помоћ ће имати максималан број екипа на сталном дежурству, а управници болница спровешће вежбе реаговања на ванредну ситуацију.

Истовремено, у медијима су се појавили наводи о евакуацији особља низа израелских амбасада — до краја дана, потврђено је повлачење дипломата из Бахреина, Египта, Јордана, Маркоа и Турске.

У контексту ових припрема за могућу ескалацију ситуације, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху обавио је телефонски разговор са америчким председником Џоом Бајденом о ком је нешто касније јавност обавестио званичник Беле куће Џон Кирби:

Да, ми смо веома забринути. У суштини, једна од ствари о којој су данас говорили премијер Нетанјаху и председник Бајден била је веома реална претња Израелу од стране Ирана.

Упркос овој формулацији, имајући на уму како природу ситуације, односно, чињеницу да је Израел извршио удар на дипломатско представништво друге државе, убијајући притом њене високо рангиране официре, тако и демонстративне и медијске активности Вашингтона и Тел Авива, стиче се утисак да у овој ситуацији нема истинске забринутости. Ескалација је била планирана — са којим циљем, постаће јасно, по свему судећи, већ у наредним данима.