Битка за Часов Јар

Током јучерашњег дана, руске снаге оствариле су значајне успехе на прилазима Часов Јару, како из смера Ивановског, где је непријатељ у потпуности потиснут са пошумљеног простора између града и канала Северски Доњец – Донбас, тако и из смера линије Хромово – Богдановка где су јединице 98. дивизије ВДВ уз подршку авијације избиле на периферију предграђа Канал, практично започињући са борбеним дејствима унутар градске линије.

Ови успеси руских снага уједно означавају и почетак битке за Часов Јар — и заузимање овог важног логистичког центра ОСУ неће бити лак задатак. Као што смо писали раније, непријатељ не само да се налази на добро утврђеним положајима који су припремани годинама, већ и задржава значајну предност терена.

Авдејевски правац

Жестоке битке настављају се и под Авдејевком где армија РФ наставља са продором ка западу од Тоњенког, истовремено покушавајући да потисне непријатеља из Семјоновке, тако поравнавајући линију фронта и елиминишући последње утврђење ОСУ на овом правцу — међутим, непријатељ пружа жесток отпор и док су одређени тактички успеси забележени, промене линије фронта остају минималне.

С друге стране, ОСУ су покушале да изведу неколико противудара — очекивано, на удару се нашао бок истурених руских позиција западно од Тоњенког, као и скоро ослобођена западна периферија Водјаног. Према последњим информацијама са овог правца, руске снаге успешно су одбиле све ударе.

Ваздушни удари

Кијевски режим јуче је покушао да спроведе својеврсни одговор на руске ударе на енергетску инфраструктуру бивше Украјине — на удару се нашла територија нуклеарне електране у Енергодару где је оштећена трафо-станица, али да оштећења саме електране није дошло.

У ноћи између четвртка и петка, на мети масовног удара више од 40 беспилотних летилица нашла се територија Ростовске области где је једна трафо-станица такође претрпела оштећења.

С друге стране, руска авијација била је посебно активна у погледу бомбардовања непријатељских положаја навођеним бомбама из породице ФАБ, а током ноћи изведено је неколико ракетних удара на за сада непознате циљеве у Харкову.