У ноћи између понедељка и уторка, Народноослободилачка армија Кине започела је војну вежбу на граници са Мјанмаром — уз то, у ширем рејону борбених дејстава уведена су бројна ограничења у погледу кретања људи и возила, забрањено је фотографисање кретања технике, а такође су измењене авионске руте како би заобишле приграничну регију.

Позадина догађаја

Ово је далеко од прве војне вежбе која се дешава недалеко од кинеско-мјанмарске границе и у том погледу нема изненађења — штавише, имајући на уму турбулентну војно-политичку ситуацију изазвану вишегодишњим грађанским ратом у Мјанмару, потпуно је јасно зашто Пекинг посвећује значајну пажњу овим територијама.

Оно што је овде необично, међутим, јесте изузетно висок ниво тајности повезан са активностима НОАК — управо зато што су војне вежбе на граници с Мјанмаром рутинског карактера, Кина се обично ограничавала само најосновнијим безбедносним мерама које осигуравају да цивили из околних села неће бити случајно повређени.

Ситуација је утолико необичнија уколико у обзир узмемо чињеницу да је након прошлогодишње ескалације мјанмарски грађански рат поново запао у тиху фазу са одржавањем статуса-кво између различитих оружаних група. Стога, разлози за одржавање озбиљне војне вежбе на граници у овом тренутку најмањи су у последњих неколико месеци.

Док је немогуће са сигурношћу извести ма какав закључак, све ово указује на то да није искључено да ће НОАК под маском вежбе заштите границе заправо увежбавати сценарио офанзивне операције чији циљ неће бити Мјанмар већ нека друга држава са сличном климом и тереном. И у том погледу највероватнији кандидат, без сумње, био би Индија.