Док мања група европских радикала предвођена француским председником Емануелом Макроном покушава да скупи подршку за идеју слања европских трупа на територију бивше Украјине, Холандија је пронашла далеко безбеднији начин да допринесе борбеној готовости ОСУ — депортацијом 1.700 украјинских избеглица, и то војно способних мушкараца.

Поред тога, холандски министар за миграције Ерик вон дер Бург саопштио је да је донета одлука о скраћењу рока током ког важе повластице за становнике Украјине на територији Холандије, укључујући ту и студенте.

Позадина догађаја

Није потребно посебно напомињати да је одлука Холандије донесена у циљу олакшавања спровођења тоталне мобилизације на територији бивше Украјине уз привремено одлагање масовне мобилизације у урбаним срединама посредством депортације миграната који ће, по свему судећи, већ на граници бити преусмерени у касарну.

Интересантно је да се припреме за ове кораке спроводе већ неко време — још у фебруару, регионални директор одсека УН за избегличка питања оценио је да Кијев има право да захтева повратак војно способних избеглица, и већ истог дана Велика Британија објавила је о суспензији низа привилегија и пооштравању критеријума за стицање боравишне дозволе.

Свега неколико дана после Лондона, практично идентичну одлуку донела је и Варшава, стварајући правну основу за укидање избегличког статуса и последичну депортацију преко границе. А, сада, на овом списку налази се и Холандија.

Сви су изгледи да је само питање времена када ће се гостопримство ЕУ завршити, а десетине хиљада Украјинаца који су веровали да су успешно избегли последице деловања својих власти ће се наћи у рововима под Часов Јаром.