Траги-комичне кампање кијевског режима усмерене на пропагирање идеје женских војника нису оствариле ни најмањи успех — но, како је показао нови снимак из Хмељницке области, чини се да Украјинкама не мањка храбрости, само што су оне свој борбени дух усмериле на нешто другачији циљ него што се Кијев надао.

Након што су жене за сада неидентификованог села приметиле возило регрутног центра, наоружане метлама, оне су се запутиле ка месту догађаја како би спречиле принудну мобилизацију својих мужева, синова и унука.

Како видимо на снимку, припадник ОСУ био је приморан на тактичко повлачење пред јуришном групом која је потом приступила демолирању његовог возила. Одбрамбена операција прошла је успешно.

Позадина догађаја

Као што је често случај са оваквим инцидентима, иза на први поглед готово комичне површине крије се прича о дубоком јазу између војних и политичких елита кијевског режима с једне стране, и народа који живи на територијама под њихово контролом с друге — и овај јаз све је дубљи како сукоб одмиче, а мобилизација се интензивира у покушају попуњавања редова топовским месом.

Инциденти попут овог где долази до физичких обрачуна све су чешћи, о чему смо писали више пута — и само је питање времена када ће се поновити смртни исход какав смо већ имали прилике да видимо у једном селу Тернопољске области.

Све ово значи да народно незадовољство на територији бивше Украјине наставља да расте и ближи се тачки у којој може прерасти у отворен бунт — и тешко је рећи која варница ће бити та која ће довести до експлозије. Експлозије коју руске службе могу усмерити уколико буду деловале благовремено и искористиле прилику.

А судећи по скорашњим изјавама руских званичника, сви су изгледи да Москва не планира да остане по страни у евентуалној борби украјинског народа против режима који ће од 21. маја ове године и у правном смислу бити нелегитиман.