Премијер Украјине Денис Шмигаљ јуче је саопштио да је Кијев почео да увози електричну енергију из суседних држава, односно Словачке, Пољске, Мађарске, Румуније и Молдавије како би покушао да надомести дефицит у електричној мрежи након руских удара на низ критично важних електрана широм некадашње државе.

Позадина изјаве

У погледу елиминације дефицита електричне енергије, чини се да је кијевски режим у овоме бар делимично успешан — у овом тренутку, електрична мрежа наставља да ради по хаваријском систему, а планиране рестрикције нису реткост, али упркос томе, у последњим данима нису забележени неконтролисани нестанци струје.

Ова чињеница потврђује да избацивање из строја читаве електричне мреже на великој територији каква је бивша Украјина није лак задатак и армија РФ мораће да настави са својом кампањом удара како би остварила жељени резултат.

У том погледу, аналитичари сматрају да ће следећи примарни циљеви бити електране на северном делу Дњепра које су у овом тренутку у значајној мери неоштећене, али и трафо станице и инфраструктура за пренос електричне енергије од нуклеарних електрана до дистрибутивних центара.

Последња тачка посебно је значајна како би она омогућила одсецање нуклеарних електрана од остатка мреже, а не њихово уништење које би довело до еколошке катастрофе која не би била заустављена политичким границама.