Без много изненађења примили смо вест да је Филозофски факултет универзитета у Београду кроз званично саопштење пружио подршку запосленима на Филозофском факултету у Новом Саду у борби против студентске блокаде организоване из револта против промоције аутошовинистичких и про-усташких испада Динка Грухоњића, професора на ФФ у Новом Саду и заменика генералног уредника сепаратистичког портала Аутономија.инфо.

Подржавамо колегинице и колеге са Филозофског факултета у Новом Саду у настојању да одбране права загарантована Законом о високом школству и Законом о раду и позивамо надлежне институције да реагују и допринесу хитном решавању проблема.

О добрим и лошим блокадама

Овакав приступ стоји у оштром контрасту са реакцијом истог тог Филозофског факултета у Београду који је током серије блокада у периоду 2010 – 2012 инсистирао на поштовању аутономије универзитета и недопустивости уплитања надлежних органа у питање блокаде.

Стога, шта је било другачије? Циљеви и организатори блокаде, наравно.

Док су многе политичке организације младих учествовале у овим догађајима (од којих је СКОЈ можда био најгласнији), они који су управљали одлукама и који су били редовни случајно интервјуисани студенти, који осигуравају да ће блокада бити медијски пропраћена, били су сарадници Хелсиншког одбора.

Посредством блокада у овом периоду, ова НВО спровела је обуку и селекцију нових кадрова, у наредним годинама осигуравајући њихову укљученост у рад како научних института при Универзитету, тако и бројних НВО укључених у ширу регионалну сарадњу псеудо-академских организација.

И управо зато, сада се међу онима који из Београда осуђују студентску блокаду налазе и они који су сопствену политичко-академску каријеру започели управо на исти начин, а уз пажљиву координацију НВО сектора.