Како јавља амерички лист The Washington Post, док су САД наводно претиле Израелу могућим озбиљним последицама у случају инвазије на Рафу — од које Тел Авив није одустао — без много помпе припремљен је рекордни пакет војне помоћи који укључује више од 2.000 бомби, као и 25 ловаца F-35 уз резервне делове неопходне за евентуални ремонт.

Позадина догађаја

Ова чињеница без сумње потврђује да су ранији наступи америчких званичника, укључујући ту и суздржан став током гласања о резолуцији о прекиду ватре на платформи СБ УН, били не толико блеф колико јефтина представа за међународну јавност.

Са свим театралним противљењем инвазији на Рафу, па чак и донетој правно-обавезујућој резолуцији (коју нико нема намеру да поштује), Вашингтон сада може пред Египтом, блискоисточним државама и светском јавношћу рећи ”покушали смо да их зауставимо”.

Као што смо писали раније, међусобна зависност Вашингтона и Тел Авива превише је дубока и превише значајна за обе стране да би до истинског захлађења односа или озбиљнијих несугласица могло доћи — и овај развој догађаја само потврђује ову тезу.

Но, завршетак америчке представе и још једна отворена демонстрација бруталног лицимерја Вашингтона неће много значити становништву појаса Газе које се суочава са врло стварним ризиком од потпуног истребљења.