Председник Пољске Анджеј Дуда данас је потписао закон којим се Варшава повлачи из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

Непосредно пре овог корака, премијер Пољске Доналд Туск саопштио је да се Европа налази у предратном стању какво није виђено од 1945 — да ли је поређење са годином окончања Другог светског рата било лапсус или је Туск циљао на почетак Хладног рата остаје нејасно.

Који је значај овог корака?

Повлачење Пољске из Уговора остаје на првом месту симболични корак — НАТО је заобилазио кључне одреднице током последње две деценије, а Русија је суспендовала учешће 2007 и напустила договор прошле године.

С тим на уму, једина стварна промена за Пољску јесте то што ће снаге распоређене на њеним границама бити ту на сталној основи, док је у претходним годинама НАТО користио ротацију снага да заобиђе ограничења.

Сам уговор био је усмерен на онемогућавање ма које стране да изврши изненадну офанзивну операцију великих размера и тако започне нови сукоб у Европи. Стога, није случајност што Пољска напушта споразум истог дана када њен премијер саопштава да се континент налази у предратном стању.

Готово је извесно да ћемо у блиској будућности видети даље гомилање оружаних снага Пољске како дуж пољско-белоруске границе, тако и око Калињинграда, но Варшава реализује овај план милитаризације већ неколико година без обзира на међународне споразуме.