Почетак офанзиве на Семјоновку; назнаке повлачења ОСУ из Богдановке ка Часов Јару; ваздушни удари на Харков и артиљеријски напади на Белгород

Артјомовски правац

Судећи по развоју ситације западно од Артјомовска, полако али сигурно ближимо се почетку битке за Часов Јар — према информацијама са терена, ОСУ су већ поставиле оступнице на југозападу Богдановке, припремајући се за повлачење главнине својих снага ка пошумљеној регији северозападно од ”Канала”, предграђа Часов Јара.

У рејону Ивановског, руске снаге настављају са покушајима да прошире зону своје контроле, а главни задатак јесте ликвидирање система утврђења на узвишењима северозападно од насељеног пункта која се још увек делимично налазе под непријатељском контролом.

Уколико армија РФ пробије непријатељску одбрану како у Богдановки, тако и у рејону Ивановског, сви су изгледи да ће ”Канал” бити окружен са три стране што ће значајно отежати непријатељску одбрану.

Истовремено, евентуално ослобођење овог предграђа значиће избијање руских снага на обалу реке Северски Доњец која представља природну препреку са чије друге стране се налази моћна линија одбране ОСУ. Све ово учиниће битку за Часов Јар веома изазовним задатком.

Авдејевски правац

Након учвршћивања контроле над линијом Тоњенко – Орловка, руске снаге започеле су са јуришним дејствима на јужној периферији Семјоновке, насељеног пункта који функционише као главно чвориште непријатељске одбране.

Упркос томе, ОСУ немају амбиције да претворе Семјоновку у још једно утврђење — напротив, задатак непријатеља је куповина времена које инжењерске јединице користе да припреме линију одбране западније.

Са евентуалним уласком руских снага у Семјоновку, линија фронта врло вероватно ће се значајно померити на запад, што ће означити и практично стапање авдејевског и доњецког правца у јединствен оперативни простор. Истовремено, то ће значити да ће се армија наћи пред далеко озбиљнијом линијом одбране на западу, као и ништа мање моћним системом утврђења северно од Авдејевке, у ширем рејону насељеног пункта Очеретино.

Јужнодоњецки правац

Према информацијама са терена, руске снаге успешно су се учврстиле на новим положајима у центру Новомихајловке, као и североисточно од насељеног пункта.

Упркос томе, непријатељске руте снабдевања ка западу Новомихајловке за сада остају отворене што значајно смањује изгледе за брзо окончање борбе за град.

Ваздушни удари

И током јучерашњег дана, армија РФ поразила је циљеве у Харкову, а у ноћи између уторка и среде појавиле су се информације о експлозијама у Кијеву.

С друге стране, ОСУ су извршиле удар на Зујевску термо-електрану на територији ДНР, као и ни цивилне циљеве у Белгороду.