Предаја суверенитета Јерменије наставља се несмањеним темпом — пре три дана, парламент земље ратификовао је нови споразум о статусу такозване грађанске посматрачке мисије ЕУ која званично прати ситуацију на јерменско-азербејџанској граници, али чији се чланови углавном могу пронаћи око руске амбасаде и руске војне базе.

Према новом споразуму, број чланова мисије биће повећан са 138 на 209, а како то отворено саопштава Министарство спољних послова Јерменије, званичници ЕУ у правном погледу биће интегрисани у безбедносна питања државе. Другим речима, Јерменија је донела одлуку да једно од најзначајнијих питања суверене државе препусти анонимним странцима.

Улога Француске

Будући да инострана управа Јерменије, пардон, посматрачка мисија делује под заставом ЕУ, подаци о заступљености различитих чланица Уније врло су ограничени — упркос томе, делује основано претпоставити да ће управо Француска играти кључну улогу у активностима мисије.

Париз не само да на највишем нивоу делује као својеврсни ментор Јерменије у пројекту потпуног заокрета ка Западу и предаје сопственог суверенитета, већ се и активно бави обавештајним радом на простору јужног Кавказа.

Колико у децембру прошле године, власти Азербејџана објавили су о разбијању француске шпијунске мреже која је током дужег временског периода деловала на територији државе са главним координационим центром у амбасади Француске у Тбилисију. Према информацијама које је објавио Баку, француски агенти пре уласка на територију Азербејџана бавили су се обавештајним радом на територији Молдавије, Украјине и Грузије.

Истовремено, ова чињеница представља још једну потврду тезе да је Вашингтон доделио Паризу улогу координатора дезинтеграције постсовјетског простора као својеврсну утешну награду за ликвидацију његовог војног и политичког присуства у Африци.