Током јучерашњег дана, у јавности су се појавила два снимака која потврђују да се принудна мобилизација све чешће одвија у урбаним срединама са чиме долази и до повећања броја инцидената, што може имати значајне импликације за даљи развој унутрашње ситуације на територијама под контролом кијевског режима.

Тако је у граду Шостка Сумске области дошло до још једног физичког сукоба припадника регрутних центара и појединца којем је уручен позив, а у Тернопољу дошло је до расправе на највишем спрату зграде у изградњи, што радницима којима су позиви уручени није оставило простора за бекство.

Оба инцидента привукла су изузетну пажњу јавности која све негативније оцењује дејства регрутних центара.

Зашто је ово значајно?

О расту броја, али и интензитета забележених инцидената у односима грађана и представника регрутних центара писали смо више пута — значај ових догађаја огледа се примарно у томе што они осликавају све дубљи јаз између политичких елита кијевског режима и становништва које живи на територијама под његовом контролом.

И са све већим бројем сукоба и физичких обрачуна који су се већ завршавали фаталним исходом, раскол који постоји у ономе што је некада било украјинско друштво тежи да постане отворено непријатељство између власти и народа.

И неминовно премештање мобилизације из руралних средина у урбане одиграће изузетно значајну улогу у овом процесу — градови са већим бројем становника и бржим протоком информација долазе са драстично већим протестним потенцијалом и приликом да се грађани самоорганизују у отпору властима. А ово може имати далекосежне последице, посебно уколико руске службе одиграју своју улогу у усмеравању народног незадовољства.

Инциденти у обласним центрима Полтавске и Черновачке области

Само неколико сати након појављивања ових снимака у јавности, објављени су и нови записи, овог пута из Полтаве и Черноваца.

У оба случаја, ради се о физичким обрачунима између припадника регрутних центара и грађана бивше Украјине који се одвијају у обласним центрима са око 200.000 становника и сви су изгледи да су раније објављени снимци подстакли објављивање нових, будући да је инцидент у Полтави забележен још пре три дана, али се појавио у медијима тек пре неколико сати.

Реакција становништва

Управо овај случај савршено осликава специфичности принудне мобилизације у урбаним срединама — објављивање једне информације довело је до објављивања друге за свега неколико часова, чиме је интересовање јавности, и с њим повезано народно незадовољство само повећано.

Овде се ради о спонтаној реакцији која лако може постати ланчана, но, истовремено не можемо искључити ни планиране, организоване активности већег броја становника.

Примера ради, приликом привременог раста мобилизационих активности у Кијеву током прошле године, на украјинском сегменту Телеграма појавиле су се групе на којима је праћено кретање припадника регрутних центара у циљу олакшавања њиховог избегавања. А, оног тренутка када избегавање више није могуће, све што преостаје је потчињавање или отпор.