norveska-mornarica

Данас отпочиње активна фаза војних вежби НАТО у акваторији Норвешког мора, северозападно од обала Норвешке, односно североисточно од Исланда.

Главну снагу вежби сачињаваће норвешка морнарица и авијација, уз учешће данске фрегате Vidbjørnen, као и бродова за разминирање здружене морнаричке групе НАТО.

Позадина догађаја

Повећана активност НАТО како у територијалним водама Норвешке, тако и Финске представља само припрему за далеко већу вежбу Nordic Response планирану за март 2024. у којој ће учествовати више од 20.000 војника из 14 држава, распоређених на 50 војних бродова и 110 авиона.

Паралелно са интензивирањем војних активности, приметно је и заоштравање политике ситуације у погледу односа према Русији — тако је норвешки премијер изјавио да Осло разматра затварање границе са Русијом (на крајњем северу земље) по узору на истоветни потез Финске.

Сви ови догађаји као и информационе операције усмерене на мобилисање јавности Скандинавије против Русије (подсећамо, трофејни руски тенк тренутно је изложен на главном тргу у Хелсинкију) указују на интензивне припреме колективног Запада за ескалацију војно-политичких тензија у арктичкој регији.